Recepty zdravé výživy: slazení

Terapie

Zdravé slazení?

O škodlivosti nadbytečného přislazování asi není pochyb. Mnoho dětí, ale i řada dospělců, si zvyklo na sladké nápoje ve svém pitném režimu. Nejhorším zlozvykem je asi pití levných limonád. Co asi můžeme čekat v 2 litrové lahvi za 8,50 Kč? Asi těžko nějaký extrakt z ovoce, skutečně ho ve výčtu na etiketě nenajdeme, jen éčka - konzervanty, barviva, aromata… Množství cukru se liší výrobek od výrobku, cca od 5 do 20 kostek na 2/litry, dodáme tak tělu jen prázdné kalorie a řadu chemických látek. Některé limonády, označené light či bez cukru, jsou přislazené umělými sladidly. Je nějaká zdravější alternativa cukru? Běžný cukr, ať již řepný či třtinový, nedodává (krom energie) tělu žádné prospěšné látky. Jednoduché cukry jako glukóza či fruktóza mají své opodstatnění, např. v rekonvalescenci po nemoci či ve sportovní výživě.


Co nám tedy zbývá – určitě všem dobře známý med, který (krom energie) obsahuje řadu minerálních látek, vitaminů a enzymů. Přírodní slady – obilné - ječmenný, pšeničný, kukuřičný a rýžový jsou na chuť moc dobré, nejchutnější asi je rýžový (chutná i dětem) a jsou pro tělo mnohem přínosnější než běžný cukr. Rýžové a kukuřičné slady se navíc hodí pro bezlepkovou dietu. Můžeme je použít při pečení i při doslazování, např. kaší či „zdravých“ dezertů, jen musíme počítat se sladivostí nižší než má cukr. Další zdravé alternativy cukru jsou javorový sirup a sirup z agave, oba zmíněné sirupy obsahují, stejně jako med, další benefity v podobě vitamínů, minerálů, organických kyselin a řady látek příznivě působících v organismu (protizánětlivé účinky, detoxikace, podpora metabolických funkcí).


Ještě musím zmínit novinku na našem trhu – stevii. Už jste o ní slyšeli či ji vyzkoušeli? Nejprve ji bylo možné zakoupit jako rostlinku, např. na farmářském trhu, a v listopadu 2011 byla schválena jako nekalorické sladidlo i na našem trhu. Stévie je tropická rostlinka z Jižní Ameriky. Tamější indiáni ji používali také jako léčivou bylinu- mimo jiné- i na cukrovku a na snížení krevního tlaku. Obsahuje řadu vitaminů (A,B,C,E,K), minerálních látek (železo, vápník, hořčík, selen, fosfor a jiné) a také tolik potřebné antioxidanty. Jedná se tedy o přírodní sladidlo, které má oproti cukru 200-300x větší sladivost, lze ji používat i do pečení. Vlaštovkou při zavádění stevie do potravinářských výrobků byla zřejmě společnost Coca – cola. Reaguje tak na potřeby trhu, kdy je poptávka po nízkokalorických či nekalorických nápojích. Samozřejmě pití běžné vody by mělo zůstat základem našeho pitného režimu, ale pro ty, co se nechtějí vzdát sladké chuti (či chtějí občas zhřešit) bude stévie v současné době asi tou nejlepší alternativou.


Zdroj: MUDr. Hana Mojžíšová, členka České obezitologické společnosti a Společnosti pro výživu, info@zdravi-stihli.cz, www.zdravi-stihli.cz